Volim te, ali spreman sam otići

“Volim te, ali spreman sam otići” – razbija sve uobičajene obrasce, naviku ovisne obrasce razmišljanja i ponašanja.

Ne bih želio sažimati zajedničku bazu… Ali događa se, često se događa… Da se muškarac jako opusti nakon ženinog “volim te”. On ima ovakvo stanje – “e, to je to, ne ide ona nigdje.”

I na kraju krajeva, u većini slučajeva žena stvarno ne ide nikamo: zaljubila se – i zaglavila. Od tog trenutka, što god muškarac učinio, koliko god se hladno i potrošački odnosio prema njoj, koliko god je obezvrijeđivao i ponižavao, njemu je sve moguće. “Volim” opravdava sve. I mnogi su muškarci dobro naučili ovu lekciju.

“Sada nije pravo vrijeme”, “želiš previše”, “ne možeš biti tako sebičan”, “naša ljubav nije za svakoga, moraš izdržati kušnje”, “čekaj, budi strpljiv” i tako dalje .

Iza ovih fraza leži drugo značenje: ” ako voliš, postani žrtva .” I velika većina žena vjeruje u to – čekaju, trpe, objašnjavaju, opravdavaju. Muškarac virtualne prepreke predstavlja kao stvarne, a žena vrijeme čeka s mora, ponekad godinama.

A vrijeme je uvijek pravo. Trenutno je najbolje vrijeme za ljubav i veze. Zove se “danas”. Sve ostalo je iluzija i fantazija. Budućnost, planovi, izgledi, obećanja – to su udice koje iskusni muškarci bacaju kako bi ih zadržali i na koje zaljubljene žene padaju.

Svi postajemo ovisni o ljubavi. Svi. Nema izuzetaka. Ali što razlikuje ovisnu osobu od uvjetno zdrave? Uvjetno zdrava osoba razumije da, osim odnosa, postoje vrijednosti višeg reda – na primjer, samopoštovanje, dostojanstvo, osjećaj vlastite jedinstvenosti, duhovna ugoda.

Ako ti unutarnji osjećaji nestanu, onda priča ne postaje o ljubavi, već o nečemu ranjenom i bolnom. Sama “ljubav” prelazi u “radi sa mnom što god želiš, ne mogu živjeti bez tebe”.

A “ljubav” je život . Volim te, ali ti ne dam svoj život. Volim te, ali neću dopustiti da me šutnu i zanemaruju. Učinit ću sve za tebe, ali ako prestanem biti značajan za tebe, otići ću. Slijedit ću te do kraja svijeta, ali ako ima mjesta za mene i moje ciljeve. Bit ću s tobom sve dok me vidiš, cijeniš i poštuješ, dok me voliš. Volim te i jednog dana ne s tobom, ako se to dogodi, mogu voljeti drugu.

“Volim te, ali spreman sam otići” – razbija sve uobičajene obrasce, naviku ovisne obrasce razmišljanja i ponašanja.

“Volim, ali spreman sam otići” – drži zajedno jače od svih okova i lanaca.

Ovaj unos je objavljen u Blog dana autor .