Odakle voda na Zemlji?

Podaci iz analize lunarnih uzoraka sugeriraju da su Zemlja i Mjesec, iako su nastali golemim udarom, u velikoj mjeri zadržali izvorno obilje hlapljivih elemenata, uključujući vodu.

Zalihe vode na Zemlji su nevjerojatno važne za život, ali odakle su došle? Je li bio prisutan u vrijeme nastanka Zemlje ili su ga kasnije donijeli meteoriti ili kometi iz svemira?

Kako se voda pojavila na zemlji?

Izvor vode na Zemlji predmet je dugogodišnjih kontroverzi, a znanstvenici misle da imaju odgovor – a pronašli su ga dok su proučavali kamenje s Mjeseca.

Budući da je sustav Zemlja-Mjesec nastao zajedno kao rezultat sudara dva velika tijela na samom početku povijesti Sunčevog sustava, njihove su povijesti vrlo blisko povezane. A budući da na Mjesecu nema tektonike ploča i trošenja – procesa koji obično brišu ili zamagljuju dokaze na Zemlji – Mjesec je odlično mjesto za traženje tragova povijesti Zemljine vode.

Unatoč činjenici da je gotovo 70% Zemljine površine prekriveno vodom, općenito, planet je relativno suho mjesto u usporedbi s mnogim drugim objektima u Sunčevom sustavu. A mjesec je još suši. Uvriježeno mišljenje je da je nedostatak hlapljivih tvari (kao što je voda) na Zemlji – a posebno na Mjesecu – posljedica snažnog utjecaja koji je iscrpio hlapljive tvari.

Međutim, proučavajući izotopski sastav lunarnog kamenja, tim je otkrio da su tijela koja su sudjelovala u sudaru koja su formirala sustav Zemlja-Mjesec imala vrlo niske razine hlapljivih tvari prije sudara, a ne zbog njega. Konkretno, tim je koristio relativnu zastupljenost hlapljivog i radioaktivnog izotopa rubidija-87 (87Rb), koji se izračunava iz njegovog izotopa kćeri stroncija-87 (87Sr), kako bi odredio razinu Rb u sustavu Zemlja-Mjesec na vrijeme njegovog nastanka. Tim je to otkrio jer je 87Sr, zamjena za dugoročnu količinu hlapljivih tvari na Mjesecu, bio tako nizak da su dva tijela koja su se sudarila morala biti suha u početku i nije im se moglo dodati puno vode od tada.

Zemlja je ili rođena s vodom koju imamo, ili smo naišli na nešto što je uglavnom bilo čisti H2O i nije imalo ništa drugo u sebi.” Ovaj rad isključuje meteorite ili asteroide kao moguće izvore vode na Zemlji .

Ovaj unos je objavljen u Blog dana autor .